Miten lattakaivot puhdistetaan?

Lattiakaivon puhdistamisessa kannattaa käyttää hengityssuojainta ja suojakäsineitä. Lattiakaivosta irrotetaan ritilä ja kaivon sisäosat. Nämä kaivon osat voidaan puhdistaa esimerkiksi WC:n puhdistamiseen tarkoitetulla kemikaalilla tai muulla yleispuhdistusaineella harjaa apuna käyttäen. Puhdistukseen voi käyttää myös kuumahöyryä. Muoviseen lattiakaivoon ei saa kaataa kiehuvaa vettä, koska kaivo ja sen osat eivät kestä korkeita lämpötiloja. Read more…

Kylpyhuoneella on useita käyttäjiä ja kylpyhuoneen rakenteet ovat kovalla rasituksella. Silikonisaumoja on uusittava parin vuoden välein. Voiko kylpyhuoneen rakenteet vaurioitua runsaasta käyttökuormasta johtuen?

Jos kylpyhuoneen rakenteet ja vesieristykset ovat kunnossa ei runsaskaan käyttö vaurioita niitä. Tilojen hyvä ilmanvaihto auttaa myös pitämään rakenteet kunnossa eli ilmanvaihdon toimivuus on hyvä tarkastaa. Silikonisaumoja ei normaalisti tarvitse uusia parin vuoden välein, noin tiheä uusimisväli viittaa puutteelliseen ilmanvaihtoon ja veden seisomiseen saumoissa. Jos tiloissa on lattialämmitys, se on Read more…

Sänky on ollut huoneessa, jossa on ollut selkeä ilmavuoto maaperästä ja sänkyyn on tarttunut epämiellyttävä haju. Kuinka sängystä saa tuon hajun pois vai saako?

Sängyn materiaalit ovat yleensä huokoisia, hyvin hajua imeviä. Tästä syystä sängystä on vaikeaa saada epämiellyttäviä hajuja pois. Hajua voi yrittää poistaa lämpökäsittelyllä, esimerkiksi jos sänky mahtuu saunaan tai silittämällä tai hiustenkuivaajalla puhaltamalla. Jos haju ei kokeiluista huolimatta häviä, on hyvä miettiä sängyn hävittämistä ja uuden hankkimista.

Homeisesta talosta tuodut huonekalut, jotka haisevat homeelle, voiko niitä käyttää? Voiko niistä aiheutua vahinkoa terveeseen taloon?

Homeisesta talosta tuodut huonekalut ja esineet eivät vahingoita tervettä taloa. Mutta ne tulee siitä huolimatta puhdistaa aina huolellisesti ennen kuin niitä siirretään ns. terveisiin tiloihin. Niiden pinnassa on ilmaan haihtuvia itiöitä ja ne voivat aiheuttaa herkemmille henkilöille oireilua. Homeen hajua voi tekstiilihuonekaluista koettaa poistaa lämpökäsittelyn avulla esimerkiksi hiustenkuivaajalla. Irtaimiston puhdistamisesta Read more…

Mistä viemärinhaju kotona johtuu?

Useimmiten syynä on lattiakaivon tai hajulukon kuivuminen, kun asunnosta ollaan pitempään poissa. Syynä voi olla myös lattiakaivossa olevan puhdistustulpan ilmavuoto (tulppa on vääränkokoinen) tai tulppa on hieman pois paikaltaan. Mikäli veden valuttaminen viemäriin ei auta tai puhdistustulpan on varmistettu olevan kunnolla kiinni, voi kyseessä olla ilmanvaihdon ongelma. Ilmanvaihto voi olla Read more…

Vuokra-asuntomme kylpyhuoneen saumoihin ja silikoneihin on tullut hometäpliä. Myös ilmanvaihtokanavan reunaan on tullut tummaa hometta. Hajua ei esiinny. Mitä asialle voi tehdä?

Saumoihin, silikoneihin ja ilmanvaihtopäätteen reunoihin syntyvä home, johtuu usein huonosta ilmanvaihdosta, riittämättömästä siivouksesta tai molemmista. Tällöin kosteus jää / tiivistyy pintoihin ja pinnoilla luonnostaan normaalista asumista syntyvät epäpuhtaudet yhdessä muodostavat näitä homepilkkuja. Säännöllinen siivous sekä ilmanvaihdosta huolehtiminen poistavat tämän. Eli kaakelien, saumojen, silikonien, lattiakaivon ja ilmanvaihtokanavan puhdistus säännöllisesti auttaa. Lattian Read more…

Ostetun asunnon sisäilma ei ole hyvä ja tutkittujen materiaalinäytteiden tulokset ylittävät asumisterveysasetuksessa määritellyt toimenpiderajat. Riittääkö RTA:n tutkimusraportti ja toimenpidesuunnitelma asiakirjoiksi todistamaan asiaa, mikäli riitautamme asian myyjän kanssa?

Terveydensuojeluviranomaisen tarkastus kohteessa sekä lausunto asiasta on hyvä lisä, sillä silloin saatte viranomaisen kannan siihen, voiko asunnon enää asua tai onko siinä terveydensuojelulain nojalla korjattavaa, jotta asuminen on terveellistä ja turvallista. Mikäli asiassa ei päästä myyjän kanssa sopuun pelkällä neuvottelulla, teidän täytyy riitauttaa asia tuomioistuimessa. Sitä varten tarvitsette virhe- ja Read more…

Taloyhtiössä on jyrsijäongelma eli hiiriä on havaittu paljon. Havaintojen jälkeen on alkanut ilmenemään myös raatomaista hajua. Kenelle kuuluu asian tarkempi selvittäminen, taloyhtiölle vai asukkaalle?

Jyrsijäongelmat koskevat koko taloyhtiötä, oli kyseessä sitten hiiri- tai rottaongelmat. Hiirillä on usein tapana tehdä pesiään rakennusten rakenteisiin ja samalla ne sotkevat eristeet ja rakenteet ulosteillaan. Ne myös rikkovat eristeitä repiessään niitä pesätarpeiksi ja kulkureittejä tehdäkseen. Hiiriä myös joskus kuolee rakenteisiin, jolloin niistä aiheutuu selkää hajuhaittaa asuntoihin. Koska kyseessä on Read more…

Kuinka puhdistan kosteus- ja mikrobivaurioituneen eli hometalon kodin irtaimiston?
Mitä kaikkea täytyy hävittää?
Onko mikrobilajilla merkitystä asian suhteen?

Irtaimiston puhdistamisesta löytyy hyvä ohje, jonka voitte ladata täältä. Pääperiaatteena on, että kaikki mikä kestää kuuman vesipesun, muunlaisen kuumennuskäsittelyn tai voidaan nihkeäpyyhkiä, voidaan puhdistaa ja siten säilyttää. Materiaalit/tuotteet, joissa on selvästi silmin havaittavaa mikrobikasvustoa, ovat sellaisia, jotka suositellaan suoraan hävitettäväksi. Petivaatteet (peitot, tyynyt, patjat) ovat usein myös niitä, että niiden Read more…