Vaatteisiin tarttuu kotoa ummehtunut haju, millä sen saa pois?

Tehokkain tapa yrittää päästä hajusta eroon on pestä vaate mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla. Hajua voi yrittää poistaa liottamalla vaatetta ennen pesua etikkavedessä (0,5 dl etikkaa ja 5 l vettä). Etikka neutralisoi hajuja tehokkaasti. Hajut pinttyvät tekokuituihin luonnonmateriaaleja tiukemmin. Mikäli haju ei poistu käsittelystä huolimatta, on syynä todennäköisemmin kemiallinen yhdiste, tetrakloorianisoli, joka Read more…

Vanhalle tuoksuvassa rintamamiestalossa vaatteisiin voi tarttua tietty haju. Voiko haju olla peräisin tetrakloorianisolista? Kuinka sitä voi tutkia? Tunnistaako homekoira kyseisen hajun?

Haju talossa voi johtua monesta syystä. Tetrakloorianisoli on yksi hajun aiheuttaja mitä etenkin vanhoissa taloissa voi esiintyä. Tetrakloorianisoli haisee voimakkaasti, vaikka sitä olisi vähäinen määrä. Sen hajukynnys on hyvin matala. Hajutaloissa ei välttämättä ole merkittäviä mikrobivaurioita. Haju, joka tarttuu kaikkeen, rakennukseen itseensä ja myös siellä olevaan irtaimistoon sekä vaatteisiin, koetaan Read more…

Rakennuksemme saunantuvan lattiaeristeenä oleva kutterinpuru on aikanaan käsitelty ky5:llä. Puru on täysin kuivaa. Koko rakennus on remontoitu muutoin paitsi lattian puru ja laudoitus jätettiin jäljelle. Rakennus on läpi vuoden lämmitettynä. Onkohan mahdollista päästä mummolan hajusta, jos poistamme lattialaudat ja purueristeen ja teemme sen jälkeen otsonoinnin?

Hajun poistaminen on hankalaa, suoraan sanoen mahdotonta. Otsonointi tai kemikaalikäsittely eivät poista hajua lopullisesti, ja rakennuksia irtaimistoineen on jouduttu hävittämään. Mikäli haju ei tee elämästä sietämätöntä, sitä on vain opittava kestämään. Hajua ei moni välttämättä tunnista, vaan tällaisessa rakennuksessa aistittavaa ilmaa kuvaillaan usein ns. mummolan tai vanhan talon hajuksi. Sisätilojen Read more…

Talossa haisee voimakkaasti ja haju viittaa ns. ”vanhan talon tuoksuun” eli tetrakloorianisolin aiheuttamaan hajuun.

Voiko hajua saada millään talosta ja tavaroista pois?Onko se vaarallista terveydelle?Auttaisiko esimerkiksi otsonointi tai joku muu vastaava käsittely? Haju voi olla tosiaankin peräisin tetrakloorianisolista ja yhdiste on peräisin aikoinaan puun sinistymisenestoon käytetystä aineesta KY-5. Hajua esiintyykin eniten vanhoissa asuinrakennuksissa ja kesämökeissä. Hajua on vaikeaa, lähes mahdotonta saada pois purkamatta ja Read more…

70-luvulla rakennetussa talossa esiintyy epämiellyttävää hajua. Taloon on lisätty korvausilmaventtiilit ja talo on myös tutkittu. Alapohjasta sekä seinien alaosista otetuissa villanäytteissä havaittiin paikoin mikrobikasvustoa. Lattiat / huoneet, joissa kasvustoa havaittiin, on avattu ja korjattu. Hajua esiintyy silti yhä, mistä se voi johtua?

Tuon rakennusajankohdan talot usein rakennettiin siten, että peruslaatan päälle joko asennettiin pikieristys tai muovikalvo ja puukoolaukset ja niiden väliin villaeriste, joko mineraalikivivilla tai lasivilla. Villan päälle asennettiin ilmatiiviyskerrokseksi joko ns. voimapaperia tai muovitiivistepaperia. Pintarakenteeksi tuli puukansi tai betonirakenne eli puhutaan ns. kaksoislaattarakenteesta. Puukantisten alapohjarakenteiden ilmatiiviys on heikko, betonirakenteisissa se on Read more…

Irtaimiston puhdistaminen

Homeasunnosta pois muutettaessa täytyy irtaimisto puhdistaa huolellisesti ennen sen viemistä ns. puhtaaseen asuntoon. Samoin, kun muutetaan takaisin remontoituun asuntoon tai kun remontti on ohi, tulee irtaimisto huolella puhdistaa. Irtaimistoon jääneet mikrobit, niiden osaset ja kaasumaiset aineenvaihduntatuotteet (hajujen aiheuttajia) voivat aiheuttaa oireita. Irtaimisto kannattaa tuoda kotiin, jos mahdollista, vähitellen puhdistettuna, esimerkiksi Read more…