1960 rakennetussa omakotitalossa, joka on remontoitu kattavasti, on sinnittelee edelleen mummolan ja perunakellarin sekoitusta muistuttava haju. Remonttien myötä haju on laimentunut. Haju tarttuu voimakkaasti mm. vaatteisiin. Onko kyseessä ns. tetrakloorianisoli ja kuinka sitä voi tutkia?

Talo on rakennettu aikana, jolloin rakentamissa käytettiin usein kloorifenolilla käsiteltyjä puutuotteita. Yleisin kylläste, jota tuohon aikaan käytettiin oli KY-5 ja tuotetta käytettiin puunsuoja-aineena. Kloorifenollin hajoamistuote tunnetaan juurikin tällä tetrakloorianisoli nimellä ja se aiheuttaa kuvaamaanne hajuhaittaa. Hajun lähde voi olla monessa eri paikassa, missä vaan puuta on käytetty. Aineen esiintymistä materiaalissa Read more…

Rakennuksemme saunantuvan lattiaeristeenä oleva kutterinpuru on aikanaan käsitelty ky5:llä. Puru on täysin kuivaa. Koko rakennus on remontoitu muutoin paitsi lattian puru ja laudoitus jätettiin jäljelle. Rakennus on läpi vuoden lämmitettynä. Onkohan mahdollista päästä mummolan hajusta, jos poistamme lattialaudat ja purueristeen ja teemme sen jälkeen otsonoinnin?

Hajun poistaminen on hankalaa, suoraan sanoen mahdotonta. Otsonointi tai kemikaalikäsittely eivät poista hajua lopullisesti, ja rakennuksia irtaimistoineen on jouduttu hävittämään. Mikäli haju ei tee elämästä sietämätöntä, sitä on vain opittava kestämään. Hajua ei moni välttämättä tunnista, vaan tällaisessa rakennuksessa aistittavaa ilmaa kuvaillaan usein ns. mummolan tai vanhan talon hajuksi. Sisätilojen Read more…

Homeisesta talosta tuodut huonekalut, jotka haisevat homeelle, voiko niitä käyttää? Voiko niistä aiheutua vahinkoa terveeseen taloon?

Homeisesta talosta tuodut huonekalut ja esineet eivät vahingoita tervettä taloa. Mutta ne tulee siitä huolimatta puhdistaa aina huolellisesti ennen kuin niitä siirretään ns. terveisiin tiloihin. Niiden pinnassa on ilmaan haihtuvia itiöitä ja ne voivat aiheuttaa herkemmille henkilöille oireilua. Homeen hajua voi tekstiilihuonekaluista koettaa poistaa lämpökäsittelyn avulla esimerkiksi hiustenkuivaajalla. Irtaimiston puhdistamisesta Read more…

Talossa haisee voimakkaasti ja haju viittaa ns. ”vanhan talon tuoksuun” eli tetrakloorianisolin aiheuttamaan hajuun.

Voiko hajua saada millään talosta ja tavaroista pois?Onko se vaarallista terveydelle?Auttaisiko esimerkiksi otsonointi tai joku muu vastaava käsittely? Haju voi olla tosiaankin peräisin tetrakloorianisolista ja yhdiste on peräisin aikoinaan puun sinistymisenestoon käytetystä aineesta KY-5. Hajua esiintyykin eniten vanhoissa asuinrakennuksissa ja kesämökeissä. Hajua on vaikeaa, lähes mahdotonta saada pois purkamatta ja Read more…

70-luvulla rakennetussa talossa esiintyy epämiellyttävää hajua. Taloon on lisätty korvausilmaventtiilit ja talo on myös tutkittu. Alapohjasta sekä seinien alaosista otetuissa villanäytteissä havaittiin paikoin mikrobikasvustoa. Lattiat / huoneet, joissa kasvustoa havaittiin, on avattu ja korjattu. Hajua esiintyy silti yhä, mistä se voi johtua?

Tuon rakennusajankohdan talot usein rakennettiin siten, että peruslaatan päälle joko asennettiin pikieristys tai muovikalvo ja puukoolaukset ja niiden väliin villaeriste, joko mineraalikivivilla tai lasivilla. Villan päälle asennettiin ilmatiiviyskerrokseksi joko ns. voimapaperia tai muovitiivistepaperia. Pintarakenteeksi tuli puukansi tai betonirakenne eli puhutaan ns. kaksoislaattarakenteesta. Puukantisten alapohjarakenteiden ilmatiiviys on heikko, betonirakenteisissa se on Read more…

Irtaimiston puhdistaminen

Homeasunnosta pois muutettaessa täytyy irtaimisto puhdistaa huolellisesti ennen sen viemistä ns. puhtaaseen asuntoon. Samoin, kun muutetaan takaisin remontoituun asuntoon tai kun remontti on ohi, tulee irtaimisto huolella puhdistaa. Irtaimistoon jääneet mikrobit, niiden osaset ja kaasumaiset aineenvaihduntatuotteet (hajujen aiheuttajia) voivat aiheuttaa oireita. Irtaimisto kannattaa tuoda kotiin, jos mahdollista, vähitellen puhdistettuna, esimerkiksi Read more…